The Circadian code

Is het je wel eens opgevallen dat bloemen op het einde van de dag hun kelken sluiten en ’s ochtends precies het tegenovergestelde doen? Ze richten het hart van hun bloem richting de zon en stellen zich letterlijk open. Het is een voorbeeld van wat heet een Circadian cycle.

Het ritme van de mens

Ook de mens heeft Circadian cycli. De hersenen maken ’s avonds melatonine aan, een hormoon, dat zorgt dat we goed kunnen slapen. Ons lichaam maakt cortisol aan zodat we ’s ochtends goed wakker worden. Deze tijdslijnen hebben we iedere dag, zeven dagen in de week. Alleen…

We luisteren niet

We zij vergeten te luisteren naar ons ritme. Onze huizen zijn ’s avonds te licht waardoor ons lichaam minder goede hormonen aanmaakt om te slapen dan ze zou kunnen doen. Onze gordijnen soms te dik om het ochtendlicht door te laten zodat we lekker wakker worden. Ook als het om eten gaat, luisteren we niet of nauwelijks naar ons lichaam. ’s Avonds snacken is funest voor ons gewicht en voor onze gezondheid.

Belangrijke informatie

Het boek ‘The Circadian code’ legt ons uit hoe we meer in lijn met onze cycli kunnen leven, wat voor enorme voordelen dat heeft en dat we op die manier gezonder, gelukkiger en energieker worden. Groot voordeel, om er maar eens te noemen is dat we overdag in een tijdsraam van acht uur geen calorieën hoeven te tellen, maar dat we gewoon lekker gezond kunnen eten en toch afvallen.

Aanrader

Ik vind het boek een echte aanrader! Helder geschreven, gebaseerd op wetenschap en zo logisch dat het bijna een simpele theorie te noemen is, maar dat is allesbehalve. Het boek laat goed zien hoe ongelooflijk ingenieus ons lichaam in elkaar steekt. Bestel het boek The Circadian Code

The circadian code